Sådan forhindrer du dine briller i at dugge til i kulden

8 tips

Når det kolde vejr rammer, kan det være en udfordring at forhindre, at dine briller bliver tågede. I den varmere tid af året oplever vi normalt ikke de store problemer med vores briller, men når vintertiden rammer, står vi ofte over for det problem, at vores briller dugger til, når temperaturen er lav. I denne artikel vil vi diskutere årsagen til fænomenet med tågede briller og vise dig nogle tips til, hvordan du undgår, at dine briller tåger i koldt vejr.

Hvorfor dugger briller?

Har du nogensinde taget et par briller på og været frustreret over, at de hurtigt blev tågede? Dette almindelige problem har en videnskabelig forklaring.

Når det er koldt vejr, dugger dine briller til på grund af temperaturændringen, når du går fra at være indendørs til at gå udenfor. Når varm, fugtig luft rammer en kold overflade, som f.eks. dine brilleglas, kondenserer den omvendt til små vanddråber. Så hvorfor bliver nogle menneskers briller lettere tågede end andres? Det handler om temperaturen. Hvis din kropstemperatur er højere, f.eks. efter træning eller varme brusebade, vil den fugtige luft fra din ånde have en større temperaturforskel, når den rammer brilleglassene. Det er derfor, at det også kan få dine briller til at dugge til, hvis du bærer en ansigtsmaske - masken opfanger varm, fugtig luft omkring linserne. Så næste gang dine briller dugger til, så husk, at det bare er videnskab på arbejde!

Her er et par tips, der kan hjælpe dig med at holde dit syn og dine linser klare...

1. Lad dine briller justere temperaturen

Når vi går ud i kulden, kan vores briller hurtigt blive tågede på grund af den drastiske temperaturændring. Du kan undgå det, hvis du lægger dine briller på et koldt sted, inden du bruger dem udenfor, f.eks. i din bil eller endda i dit køleskab. Omvendt, hvis du opdager, at dine briller tåger til, når du går indenfor, kan du prøve at justere temperaturforskellen mellem dit indendørs og udendørs miljø. Det kan være så simpelt som at åbne et vindue eller en dør for at udligne temperaturerne. Hvis du har været udenfor i kulden og kommer ind i et varmt rum, skal du sørge for at tage dine briller af i et par minutter, indtil de har haft tid til at tilpasse sig den nye temperatur og derfor vil undgå at blive tågede.

2. Efterlad plads mellem dine tørklæder og ansigtsbeklædninger

Hvis du har ansigtsbeklædning som tørklæder eller ansigtsmasker på, skal du forsøge at efterlade en lille afstand mellem stoffet og din næse. På den måde kan varmen slippe ud, og det forhindrer, at dine briller kommer til at dampe op.

3. Vælg de rigtige briller - find den perfekte pasform

Den type briller, du bruger, kan også gøre en forskel. Hvis dine linser har tendens til at blive tågede, kan du vælge briller med større linser, f.eks. vores eller rammeløse briller. Dette vil bidrage til at øge luftstrømmen og forhindre, at dine linser damper op så hurtigt. Du kan læse mere om, hvordan du finder den perfekte pasform til dine briller.

4. Tør dine linser regelmæssigt og hold dem rene

Hvis dine linser begynder at dugge til, skal du sørge for at tørre dem regelmæssigt med en linsetørklæde. Dette vil hjælpe med at fjerne kondensvand og vil også forhindre, at dine linser bliver smudsige. Der findes også specielle antidug-tørreklude på markedet, som du kan bruge til at rengøre dine linser. De fungerer ved at skabe en barriere mellem dine linser og vanddråberne, hvilket forhindrer dem i at kondensere og give dig tåge på synet.

Prøv desuden at undgå at røre ved linserne. Når du rører ved dine linser, især efter at have brugt håndcreme eller andre fugtighedscremer, overfører du olierne fra din hud til linsen. Disse olier kan interagere med vanddråberne og få dem til at sprede sig, hvilket vil gøre det sværere at se.

5. Vask dine briller med sæbevand eller med en sæbebar

En af de hurtigste måder at forhindre dine briller i at dampe op er ved at vaske dem med sæbevand. Dette skaber en barriere mellem dine linser og vanddråberne, hvilket forhindrer dem i at kondensere og give dig tåge på synet. Du kan også prøve at gnide en sæbebar på dine linser. Lad dette sidde i et stykke tid, før du fjerner det fra linserne. Dette vil efterlade et tyndt lag sæbe på dine linser, som vil være med til at afvise vanddråberne og forhindre dem i at kondensere også.

6. Brug barberskum

En anden hurtig og nem måde at forhindre dine briller i at dampe op er ved at bruge barberskum. Du skal blot påføre en lille mængde på dine linser og sprede det jævnt rundt. Når du har gjort dette, skal du lade skummet sidde på i et par minutter, inden du tørrer det af med en linsetørklæde. Dette vil beskytte dine linser mod at dampe op.

7. Undgå varme drikkevarer

Varme drikkevarer er også almindelige syndere for dampede linser. Mens du nyder en varm drik på en morgentur i weekenden eller mens du skynder dig på arbejde, kan det samtidig være irriterende, når dine briller bliver tågede efter hver slurk. Årsagen til dampede briller er den varme luft og fugt, der kommer fra din varme drik i dette tilfælde. Hvis du kan, skal du forsøge at holde de varme drikkevarer væk fra dine briller eller bruge et låg på din kop. Alternativt kan du bruge et sugerør, så dampen fra drikken ikke går direkte på dine linser.

8. Find et bedre sted til dem - Sæt ikke dine briller i håret

Hvis du ikke har dine briller på, skal du sørge for at tage dem helt af. Hvis du har dine briller på toppen af hovedet, kan det få dem til at dampe op, når du begynder at gå, fordi varmen fra dit hoved overføres til linserne. Jo koldere vejret er, jo mere sandsynligt er det, at dine briller kommer til at dampe op. Hvis du ikke skal bruge dine briller i et stykke tid, er det bedst at opbevare dem i et etui, så de ikke bliver beskidte eller ridsede. Når du bærer dine briller som et hårbånd, lægger du desuden pres på brillestel, så de bliver bredere med tiden, så hvis du ikke passer på dem, kan dine elskede perfekt siddende briller nemt blive til løstsiddende, ubehagelige briller.

Konklusion

Der er mange ting, der kan få dine briller til at dampe op, men der er også mange måder at forebygge det på. Ved at følge ovenstående tips kan du sikre dig, at dine briller holder sig dugfri hele dagen - og ikke kun når det kolde vejr rammer ind, men også hvis du arbejder i dampende miljøer, f.eks. som kok eller køkkenpersonale, eller hvis du bruger briller, mens du dyrker sport og gerne vil undgå, at dine briller dugger.

Hvis du er på udkig efter stilfulde læsebriller, blå lysbriller eller solbriller, kan du finde det hele her hos Luxreaders Vi tilbyder et bredt udvalg af moderigtige briller i dansk design, til både mænd og kvinder. Vores briller fås i en række forskellige stilarter, farver og materialer, så du kan finde det perfekte par, der passer til dine behov.