Oplever du ofte tørre øjne eller hovedpine, når du forsøger at afkode, hvad der slører dit syn, og om et objekt der er langt væk eller tæt på bestemmer, hvor tydeligt du kan se det? Har du spekuleret over, hvorfor du kan have ondt i øjnene, når du vågner? Har du problemer med at tyde, hvad der står i din yndlingsbog, og er det svært at læse, selv om du hele tiden kniber øjnene sammen?

Tegn på, at du har brug for (læse)briller

Det er alle tegn på, at du måske har brug for briller. Hvis du læste dette afsnit og tænkte ved dig selv, at du relaterer til disse situationer, bør du måske tjekke, om du også oplever nogle af følgende symptomer på at have brug for briller og overveje at investere i briller for at gøre dit liv lettere:

- Hyppig skelen

- Ikke at kunne læse ord, hverken tæt på eller langt væk

- Symptomer på anstrengte øjne

- Du har ondt i øjnene, når du vågner

- Tørre øjne

- Dobbeltsyn

- Hovedpine

Vær opmærksom på: Dette er blot mulige symptomer til at genkende, at du måske har brug for briller. En artikel kan ikke diagnosticere dig. Kontakt altid din optiker eller læge for at finde ud af, hvad din faktiske diagnose er.

Er jeg nærsynet eller langsynet?

Når du beslutter, at du har brug for briller, skal du først og fremmest finde ud af, hvad du skal bruge brillerne til.

Har jeg nærsynethed eller presbyopi?

Kan du se ret godt, hvad der er langt væk, men har problemer med at læse det, der er tæt på dig? Så er du måske langsynet. For langsynethed har du brug for "plus" styrker. Mens yngre mennesker kan opleve sløret syn, når de skifter mellem at se langt og tæt på. Det kan endda give hovedpine, hvis du ser på genstande eller tekst tæt på i for lang tid. Det er værd at gå til din læge eller optiker for at finde den rigtige løsning til dig.

Aldersrelateret synsnedsættelse:

I hvilken alder skal jeg have læsebriller?

Typisk kan langsynethed blive mere tydelig, når man bliver ældre, og en første indikator er ofte, at læsning bliver vanskeligere og mere anstrengende for øjnene. Med stigende alder og stigende læsevanskeligheder kan du få brug for læsebriller. Op over 40 år, hvor man generelt mister fokus på nær-genstande og tekster kaldes presbyopi. Udover at tage en læsebrilletest kan du læse om denne aldersbetingede langsynethed i vores artikel her:

Har jeg nærsynethed eller Myopia?

Kan du se det, der er tæt på dig, ret godt, men har du svært ved at skelne genstande og tekster, der er længere væk fra dig? Så har du måske det, man kalder nærsynethed. Ved nærsynethed har du brug for briller med "minus" styrke. Dette kaldes Myopia, og du bør overveje at bestille en tid hos din læge eller optiker for at få briller på recept.

køb af briller online og komfortabelt hjemmefra

Hvad skal man gøre, når man har brug for briller?

Nu om dage behøver du ikke længere at have en recept for at få fat i briller, eller for den sags skyld forlade dit eget hjem, for at tage ud og prøve dem på. Du kan nemt bestille dine læsebriller online og få samme købsoplevelse, som i en rigtig butik.

Hvad bør du vide, før du køber briller online?

Noget som du bør vide, før du køber briller online, er at forstå, hvordan du læser din recept korrekt. Vi har skrevet en detaljeret guide om, hvordan du gør det her:

Når du har fundet ud af, hvordan du forstår OD og OS og SPH og AXIS og alle disse små forvirrende indikatorer, er du klar til at gå i gang med dit online brillekøb.  

Generelt er det en god idé at få et overblik over, hvad andre kunder siger om de briller, de har prøvet. F.eks. kan et firmas Trustpilot være en god indikator for at finde briller med lang holdbarhed.

Du bør også være opmærksom på, hvilken stil af læsebriller du ønsker, og hvilket brillestel der kan passe godt til dit ansigt. Stilen på læsebriller kan fremhæve din stil perfekt, og at finde det rigtige stel kan være med til at vise eller blødgøre træk i dit ansigt. Hvis du stadig er usikker på hvilke briller du skal vælge, kan du tjekke vores nyttige stilguide for at finde ud af, hvilken type designer læsebriller og farver der passer perfekt til din stil!

Hvilken ramme skal jeg vælge?

For det første skal du finde ud af hvilken ansigtsform du har. Du kan tage et grundigt kig på dit spejl, observere dine træk og sammenligne din ansigtsform med denne praktiske guide.

Når du har en idé om hvilken ansigtsform du har, kan du følge denne generelle guide med anbefalinger:

Hjerteformet ansigt: Runde briller

Firkantet ansigt: Rektangulære briller

Ovalt ansigt: Rektangulære briller

Rundere ansigt: Firkantede briller

Trekantet ansigt: Ikoniske briller

Eller du kan bruge vores praktiske Try-on! Du kan vælge dit yndlings par briller og prøve dem virtuelt på dit eget ansigt, alt sammen i dit eget hjem!

Hvilken styrke af briller har jeg brug for?

Hvis du allerede ved, at du har brug for læsebriller, kan du med vores online synstest få en generel idé om den styrke, du har brug for. Hvis du allerede har fundet ud af, hvilken styrke du skal bruge, er du klar til at bestille.

Har jeg brug for læsebriller til min computer?

Endelig bør du overveje mulighederne for at integrere læsebriller i din hverdag. Hvis du sidder meget foran skærme, hvad enten det er i forbindelse med arbejde eller fritid, kan du overveje blue light briller for at reducere øjenbelastning, træthed og hovedpine forårsaget af skadeligt blå lys, der udsendes fra alle de digitale skærme og lys, der til dagligt omgiver os. Disse blå lysbølger afgiver energi, som påvirker os. Du kan nemt beskytte dine øjne med et par blue light briller fra Luxreaders, med styrke eller uden styrke, så du både kan læse og beskytte din øjne på samme tid.

Læs mere om blåt lys, og hvorfor det er skadeligt, i vores artikel her:

Kan jeg få solbriller med styrke?

Hvis du planlægger at læse meget udenfor, især i sommermånederne, vil du måske også gerne beskytte dine øjne mod UV-stråler og den generelle blænding fra den skarpe sol. Hus Luxreaders kan du også finde solbriller med styrke, så du kan tage din bog eller avis med ud i solen.