Sådan læser du din recept

Du sidder klar til at bestille dit første par briller for endelig at opleve følelsen af et klart og ubesværet syn - men pludselig indser du, at du har ingen anelse om hvilken styrke du skal bestille...
Bare rolig! Vi er her for at hjælpe. Her er en nem og ligetil guide til det lidt forvirrende papir, du har modtaget fra din øjenlæge.

Kontaktlinser eller briller:

Vidste du, at din kontaktlinse recept og brillerecept ikke er den samme? Mange mennesker bruger forskellige styrker, når det kommer til deres kontaktlinser og briller. Der er mange grunde til dette, hvor den mest almindelige er, at de er bygget forskelligt, da kontaktlinser bryder lyset direkte fra overfladen af dit øje - hvor briller bryder lyset et par centimeter fra dit øje. Selvom du er kontaktlinsebruger, føler mange også et behov for læsebriller til at kunne læse tydeligt. Læs videre for en klar forståelse af din brillerecept.

 

OD og OS – Højre og Venstre:

For at læse din recept korrekt, er det vigtigt at sikre, at du ser på et øje ad gangen. Mange har nemlig forskellige styrker på hvert deres øje, så du bør altid læse dem seperat. Det højre øje er som regel markeret ved 'H', 'Hø' eller 'OD'. OD og OS er professionelle terminologier, der bruges af optikere og øjenlæger. OD er forkortelsen for Oculus Dexter, hvor Oculus betyder øje og Dexter betyder højre. På samme måde står OS for Oculus Sinister, med henvisning til recept på venstre øje. Andre udtryk for venstre øje er 'V' eller 'Vø'.

 

SPH – Sfærisk:


Den sfæriske måling er den mest normale på din brillerecept. Ganske enkelt, så måler den hvilken styrke der er nødvendig for at korrigere dine synsproblemer, hvor 0.0 betyder at der ikke er brug for en sfærisk rettelse. Din SPH er enten målt i plus eller minus. Hvis du har plus (+) er du langsynet, hvilket betyder at du har svært ved at se genstande tæt på. På den anden side betyder minus (-), at du er nærsynet og har besvær ved at se genstande langt væk. For begge sfærer betyder et højere nummer, en højere rettelse. Eksempelvis, har en person med -0.25 måske ikke brug for briller i deres hverdag, hvor en person med -5.00 er afhængige af deres briller for at kunne leve optimalt.

 

CYL – Cylinder:

Målingen af din CYL indikerer om du har astigmatisme eller ej. Astigmatisme er en almindelig tilstand, der skyldes en uregelmæssig form af hornhinden. Hvor en CYL på -0.25 måske ikke behøver rettelse, kan en CYL på -3.00 reducere din synskvalitet drastisk. Hvis CYL-feltet er tomt, betyder det, at du ikke har astigmatisme eller at det er for lavt til at blive rettet.

 

AKSE:


Aksen vedrører også astigmatisme. Tallet måles i grader fra 1 til 180 og beskriver den position, hvor astigmatismen vises.

 

ADD – Addition:


ADD er altid målt i plus (+) og angiver, hvor meget tillægskorrektion du behøver for at kunne fokusere helt tæt på. Nærsynet forværres med alderen, hvilket er grunden til at de fleste begynder at bruge læsebriller. Normalt begynder det i starten af 40'erne med ADDs som +0.25 eller +0.50. Disse tal vil herefter stige med tiden, hvilket fører til et brug for +1.00, +1.50, +2.00 og så videre. Dit syn stabiliseres normalt omkring +2.00/+2.50 for begge øjne og forbliver herefter konstant. Dette fænomen kaldes ofte for Presbyopi.
Hvis du ikke har brugt kontaktlinser eller briller før du var i 40/50'erne, får du højst sandsynligt ikke brug for anden korrektion end ADD. I dette tilfælde er din krævede styrke til læsebriller lig med tallet på din ADD. Det kan for eksempel være +1.00 eller +2.50.
Hvis du allerede har brug for synskorrigering, skal din ADD tilføjes til din SPH (hvis du ikke har astigmatisme).  Eksempelvis, har du en SPH på +1.00 og en ADD på +2.00 betyder det, at du skal have +3.00 for at kunne læse. For de nærsynede (-) betyder det, at hvis de har en SPH på -2.00 og en ADD på +2.00, skal de ikke bruge læsebriller. I sådanne tilfælde kan de bare tage deres briller af, når de læser. De som har brug for brillestyrke til både nær og fjern, bruger ofte progressive linser, hvor deres SPH-styrke er i toppen og SPH + ADD er i bunden af linsen. Mange vælger også at købe to par briller - et til nær (læsebriller) og et til fjern. Husk, at det altid er en god idé at spørge din optiker eller øjenlæge om din anbefalede korrigering, hvis du har avancerede målinger.


PD – Pupil afstand:


PD er forkortelsen for pupil afstand, hvilket er afstanden mellem dine pupiller, målt i millimeter. PD er ofte påkrævet for at lave specialfremstillede linser med mere avancerede målinger - som multifokale linser.

 

PRISME/BASE:


Prisme og base kategorien er temmelig ualmindelig og er kun for de, som oplever problemer med øjenjustering. Prismen angiver den korrektion, der er nødvendig for at justere øjnene, mens basen angiver, hvilken retning prismen har brug for for at omdirigere lyset.


Find dine læsebriller