10 myter om briller og øjne

Chancen for at du ikke har hørt en brille-myte gennem dit liv, er nok ikke særlig stor. Nogle myter er kommet fra vores forældre og har cirkuleret rundt lige siden. Vi har en tendens til at tro på myter selvom de ofte er 100% fabrikerede. Vi føler det er på tide, at vi får ryddet op i myterene og får løftet sløret for nogle af de mest udbredte misforståelser angående briller og øjne.

 

Myte 1:

"Briller med forkert styrke vil permanent skade dine øjne”

Du har muligvis hørt denne misforståelse før. Selvom det ikke ligefrem føles korrekt og dit syn kan virke slørret, så vil det på ingen måde skade dine øjne. Vi anbefaler dog alle til at bruge den korrekte styrke for at sikre optimalt syn.

Myte 2:

"Alle solbriller beskytter dine øjne mod solen"

Mange tror at alle former for solbriller beskytter dine øjne fra solen, som er ganske forkert. Når du køber solbriller, er det vigtigt at sikre at linserne har den nødvendige beskyttelse mod UV-stråler. Hvis du ikke beskytter dine øjne i solen, er de udsat for stråling som kan have permanent skade på dit syn. Hold øje med UV400 eller CE-mærkatet når du køber solbriller. Alle Luxreaders solbriller har kategori 3 linser med UV400 beskyttelse.

 

Myte 3:

"At spise gulerodder vil forbedre dit syn"

Gulerødder indeholder vitaminer og næringsstoffer som vil hjælpe dig med at beholde et sundt syn, men at lige præcis gulerødder gør en forskel, i forhold til mange andre grøntsager, er en myte. Gulerødder, som mange andre grøntsager, indeholder Vitamin A som er vigtigt for dine øjne. Der findes dog andre grøntsager som har langt flere syns-relaterede fordele som grønkål og rosenkål.

 

Myte 4:

"At læse i dårlig belysning skader dine øjne"

Du har muligvis hørt historien om den kendte klassiske komponist, Bach, som læste sine noteark i svagt lys og endte med at blive blind? Historien er rigtig, men i virkeligheden var problemet ikke lyset, men at han havde grå stær. Selvom at læse i svagt lys ikke skader dine øjne, foreslår vi altid at læse i god belysning. Det kan forhindre hovedpiner og give dig en bedre oplevelse og stamina.

Myte 5:

"At sidde for tæt på tv'et giver firkantede øjne"

Når man snakker om dårlige vaner er den næste myte værd at nævne. ”Ikke sid for tæt på tv’et, ellers får du firkantede øjne!”. Firkantede øjne får du nok ikke, men det kan derimod skade dit syn. Sidder dit barn meget tæt på tv’et kan det dog være et tegn på nærsynethed som du burde få det tjekket.

 

Myte 6:

"Hvis du gør dig skeløjet, kan de blive siddende forevigt"

Hvis du har muligheden for at gøre dig skiløjet på kommando, behøver du ikke at bekymre dig. At være skiløjet er genetisk og ikke noget du kan blive af at krydse dine øjne.

 

Myte 7:

"At gå med briller vil forværre dit syn"

Du har endelig købt dit første par briller, men du føler at dit syn bliver værre hver gang du tager dem af. Bare rolig, dine briller har intet med dette at gøre. Briller ændrer dit syn ved at rette det lys der går ind i øjets spektrum, men det ændrer ikke øjets struktur. Følelsen af at dit syn bliver værre, kunne være forårsaget af at du med briller vænner dig til at se ’godt’ og når du så tager brillerne af, føles det pludseligt ubekendt. Derudover plejede dine øjne at kompensere og anstrenge sig for at se klart, men nu hvor du har fået briller kan dine øjne endelig slappe af!

Myte 8:

"Forældre med blå øjne kan ikke få børn med brune øjne"

Har dit barn blå øjne selvom dig og din partner har brune øjne? Bekymre dig ikke. Genetik virker på mystiske måder og dit barn har en chance for at blive født med en anden farve øjne fra et dominant gen fra din genetiske sammensætning.

 

Myte 9:

"Blue light briller gør intet for dine øjne"

Din skærm sender konstant skadende blåt lys ind i øjnene på dig som kan forårsage hovedpiner og overbelastninger af øjet. Vi anbefaler derfor at du bruger briller beskytter dine øjne fra Blue light når du sidder foran en skærm.

 

Myte 10:

"Min recept er permanent"

Nogle mennesker tror at så snart de har fundet deres rette styrke eller har fået en recept, så kender de den styrke de skal bruge resten af deres liv. Desværre er det ikke sådan det fungerer. Mange optikere foreslår at man får taget en synstest en gang i mellem da øjet udvikler sig med tiden. Derudover oplever størstedelen af mennesker i 40-50’erne Presbyopi. Du kan læse mere om Presbyopi her.

 

Find dine læsebriller her