Hvad skal du gøre, hvis du har smerter i øjenhulen?

Smerter i øjenhulen er ikke en ualmindelig tilstand, og det kan skyldes flere forskellige faktorer. Det er vigtigt at forstå symptomerne, årsagerne og behandlingerne af øjenhulesmerter for at lindre ubehaget og forhindre potentielle komplikationer. I dette blogindlæg vil vi udforske de forskellige årsager til smerter i øjenhulen, herunder ømhed, ømhed og sår i venstre eller højre øjenhule. Vi vil også diskutere, hvad du kan gøre for at lindre smerterne, og hvornår du skal søge lægehjælp.

Hvad er øjenhulesmerter?

Øjenhulen, også kendt som orbitalhulen, er den knoglestruktur, der huser øjeæblet og omgivende væv. Smerter i øjenhulen refererer til ethvert ubehag eller ømhed i og omkring øjnene. Det kan være skarpt eller mat, intermitterende eller kontinuerligt og kan påvirke et eller begge øjne.

Almindelige årsager til øjenhulesmerter

Der er flere mulige årsager til øjenhulesmerter, herunder:

Øjenskader:Øjenskader, såsom et slag mod øjet eller et fremmedlegeme i øjet, kan forårsage smerter i øjenhulen. Denne smerte er ofte ledsaget af hævelse og blå mærker omkring øjet.

Bihulebetændelse: En bihulebetændelse kan forårsage, at der opbygges tryk i sinushulen, hvilket kan føre til smerter i øjenhulen. Smerten er normalt ledsaget af andre symptomer som hovedpine, overbelastning og feber.

Øjenbelastning: Langvarig brug af digitale enheder, såsom at læse uden at holde pauser eller at bære forkert recept læsebriller, kan forårsage belastning af øjnene, hvilket fører til ømhed og smerter i øjenhulen.

Migræne: Migræne kan give smerter i øjenhulen, som kan være ledsaget af andre symptomer såsom kvalme og lysfølsomhed.

Trauma: En skade på øjet eller omgivende strukturer, såsom et slag i ansigtet eller hovedet, kan forårsage smerter i øjenhulen.

Optisk neuritis: Optisk neuritis er en betændelse i synsnerven, der kan forårsage smerter i øjenhulen, sløret syn og andre synsforstyrrelser.

Klyngehovedpine: Klyngehovedpine er svær hovedpine, der kan forårsage smerter omkring øjet, herunder øjenhulen.

Temporomandibulær ledlidelse (TMJ): TMJ kan forårsage smerter i øjenhulen samt kæbesmerter, hovedpine og øresmerter.

Symptomer på øjenhulesmerter

Smerter i øjenhulen kan vise sig med forskellige symptomer, herunder ømhed, ømhed og ondt i venstre eller højre øjenhule. Andre symptomer kan omfatte:

 • Hævelse og rødme omkring øjet
 • Svært ved at åbne eller lukke øjet
 • Lysfølsomhed
 • Sløret syn
 • Udflåd fra øjet
 • Hovedpine

Hvis du oplever nogen af ​​disse symptomer, er det vigtigt at søge læge med det samme.

Sådan lindre øjenhulesmerter

Hvis du oplever smerter i øjenhulen, er der flere ting, du kan gøre for at lindre ubehaget:

Hvil dine øjne. Hold hyppige pauser, hvis du bruger digitale enheder eller læser i en længere periode. Det ville hjælpe, hvis du også prøvede at få nok søvn til at lade dine øjne hvile.

Varme kompresser: Påføring af en varm kompres på det berørte øje kan hjælpe med at reducere smerten og hævelsen.

Smertestillende midler i håndkøb: At tage håndkøbs smertestillende midler som ibuprofen eller acetaminophen kan hjælpe med at lindre smerter i øjenhulen.

Øjendråber: Hvis dine øjenhulesmerter skyldes tørre øjne, kan brug af øjendråber hjælpe med at smøre øjnene og lindre smerten

Kold komprimering: Påfør en kold kompres på det berørte område for at hjælpe med at reducere hævelse og lindre smerte.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Hvis du oplever smerter i øjenhulen, er det vigtigt at søge læge hurtigst muligt. Også, hvis du oplever nogle af følgende symptomer, kan det være et tegn på en mere alvorlig underliggende tilstand, der kræver lægehjælp:

 • Synsændringer
 • Udflåd fra øjet
 • Synstab eller sløret syn
 • Øjenrødme eller hævelse
 • Kvalme eller opkastning
 • Feber
 • Øjenudflåd

Din læge vil udføre en fysisk undersøgelse og kan bestille yderligere tests for at bestemme den underliggende årsag til smerten.

Smerter i øjenhulen kan være forårsaget af flere faktorer, herunder skader, infektioner og underliggende medicinske tilstande. Hvis du oplever øjenhulesmerter, er det vigtigt at søge læge for at fastslå den underliggende årsag og modtage passende behandling. Derudover er det vigtigt at praktisere god øjenhygiejne, såsom at vaske dine hænder ofte, undgå at røre ved dine øjne og bære beskyttelsesbriller når du deltager i aktiviteter, der udgør en risiko for skader på øjnene.

FAQ

 • Kan øjenhulesmerter være et tegn på en alvorlig tilstand?

  Ja, øjenhulesmerter kan være et tegn på en alvorlig tilstand, og omgående lægehjælp bør søges, hvis du oplever dette symptom. Mens øjenhulesmerter kan være forårsaget af relativt små tilstande såsom øjenbelastning eller bihulebetændelse, kan det også være et symptom på mere alvorlige tilstande som en bihulebetændelse, optisk neuritis eller endda en tumor, der kræver akut medicinsk behandling. Det er vigtigt at søge læge, hvis smerten er alvorlig eller vedvarende.

 • Kan belastning af øjnene forårsage smerter i øjenhulen?

  Ja, belastning af øjnene kan forårsage smerter i øjenhulen. Langvarig brug af digitale enheder eller læsning uden at holde pauser kan forårsage anstrengte øjne, hvilket fører til ømhed og ubehag i øjenhulen. Tager hyppige pauser fra digitale enheder, bærer blå-lys-blokerende briller, og at få nok søvn kan hjælpe med at lindre øjenbelastning og reducere chancerne for at opleve øjenhulesmerter.

 • Kan øjenhulesmerter behandles?

  Ja, øjenhulesmerter kan behandles. Behandlingen af ​​øjenhulesmerter vil afhænge af den underliggende årsag til smerten. Smerter i øjenhulen kan være forårsaget af en række faktorer, herunder skade, infektion, betændelse, nerveskader og tumorer. Derfor vil den passende behandling variere afhængigt af årsagen. I nogle tilfælde kan hvile, varme kompresser og smertestillende håndkøbsmidler være tilstrækkeligt til at lindre smerterne. Men hvis smerten fortsætter eller er alvorlig, er det afgørende at søge lægehjælp for at fastslå den underliggende årsag og modtage passende behandling.