hvorfor er de skadelige for øjnene?

Hvad er UV-stråler?

Ud over at forårsage skader på huden, som de fleste af os sikkert allerede har oplevet eller i det mindste hørt om i form af en solskoldning, kan UV-stråler også forårsage skader på vores øjne. Men hvad er UV-stråler egentlig, og hvordan kan du sikre dig, at du beskytter dine øjne mod de skader, som de forårsager?

Hvad er UV-stråler?

UV-stråler er ultraviolette lysstråler, som er usynlige for det menneskelige øje. De er en form for elektromagnetisk stråling med en bølgelængde på 10-400 nanometer. Deres bølgelængde er kortere end det synlige lys-spektrum, og det er derfor, at det menneskelige øje ikke kan se dem.

UV-stråler udsendes af solen og er en del af sollyset. I alt udgør UV-stråler ca. 10 % af den elektromagnetiske stråling, som solen udsender. UV-stråler kan opdeles i UV-stråler med lang bølgelængde og UV-stråler med kort bølgelængde.

Solen udsender en masse UV-stråling. Vi er dog kun i stand til at bebo jorden, da vi har en atmosfære, der beskytter os mod solens stråler ved at filtrere det meste af solens (skadelige) lys fra.

Hvilke virkninger har UV-stråler på mennesker?

Du kan opleve denne UV-strålingseksponering mest markant, når du får solbrændthed eller solskoldning. Men udsættelse for UV-stråler kan også øge risikoen for at få hudkræft. Ud over at påvirke vores hud kan UV-stråling også have skadelige virkninger på vores øjne og kan påvirke vores døgnrytme og vores immunsystem.

Selv om UV-stråler har både skadelige og gavnlige virkninger, skal vi alligevel sørge for altid at beskytte os selv i overensstemmelse hermed.

Den bedste måde at vide, om du skal beskytte dig selv og hvordan, er ved at konsultere UV-indekset og vide, hvornår og hvilken beskyttelse der er nødvendig.

Mænd     Kvinder

Hvorfor er UV-stråler skadelige for øjnene?

UV-stråler er især skadelige for øjnene, fordi udsættelse for UV-stråler kan forårsage øjenirritation, nedsat syn og i meget alvorlige tilfælde også føre til kræft i øjenlåget. Hvis vores øjne udsættes for meget for UV-stråler, kan strålingen påvirke øjets dioptri-system, hvilket kan være akut eller kronisk, og også påvirke vores øjenhinde.

Endvidere kan UV-stråleeksponering forårsage konjunktivitis og føre til en uklarhed på hornhinden eller endog forårsage grå stær.

Hvordan kan jeg beskytte mine øjne mod UV-stråling?

Når du er ude i solen i længere tid, skal du sørge for at anvende tilstrækkelig solcreme og/eller bære beskyttelsesbeklædning for at beskytte din hud mod overdreven UV-eksponering, der kan føre til skader på vores hud.

Hvorfor ikke gøre det samme for dine øjne? Den nemmeste og mest overkommelige måde at beskytte vores øjne mod UV-stråler på er solbriller med eller uden styrke.

Fælles indikatorer for beskyttelse af solbriller

Solbriller kan klassificeres i forskellige UV-faktorer, på samme måde som SPF i solcreme. Den mest almindelige er UV400.

Linser kan inddeles i 5 forskellige kategorier, som angiver linsens farve og mørke på denne måde:

Kategori 0: 3-20 % Kategori 1: 20-57 % Kategori 2: 57-82 %

Kategori 3: 82-92 %

Kategori 4: 92-97 %

Solbriller, der har indikatoren "CE", skal filtrere mindst op til bølgelængder på 380 nanometer og er i overensstemmelse med EU-retningslinjerne. Det er desuden vigtigt, at de solbriller, du køber til at beskytte dine øjne, dækker hele øjet.

Luxreaders solbriller er UV400 og har kategori 3.

Hvad er UV400?

Hvis dine nye solbriller har en angivelse af UV400, betyder det, at brillerne filtrerer stråling og lys op til en bølgelængde på 400 nanometer. Derfor kaldes UV400 også for "100 procent beskyttelse", da det beskytter dine øjne mod hele spektret af UV-strålingsbølgelængder (som er op til 400 nm).

Jeg skal på ferie, hvilke solbriller skal jeg købe?

Hvis du skal på ferie, bør UV400-beskyttelse være perfekt. Du kan overveje, hvilken solbrillekategori du foretrækker, baseret på hvor intens solens blænding og lysstyrke er, og hvor du er på ferie. Generelt er UV-strålingen på stranden og i/nær havet høj, og du ønsker at beskytte dine øjne for at undgå at få et "surferøje", og vandet reflekterer eller endda øger ofte strålerne og eksponeringen. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne tilsvarende med stilfulde designer-solbriller.

Hvis du normalt bruger læsebriller og ikke ønsker at gå glip af deres fordele, når du læser på stranden, skal du vælge solbriller med styrke, der sikrer, at du kan læse og beskytte dine øjne på samme tid uden at skulle bære både læsebriller og solbriller på én gang.

Hvad skal jeg overveje, når jeg køber solbriller?

Det kan være meget forvirrende at vide, hvad man skal kigge efter, når man skal købe stilfulde, beskyttende solbriller. Så her er et par ting, som du måske skal overveje for at sikre den bedste beskyttelse og det bedste udseende med dine nye solbriller med og uden styrke om sommeren:

 • Står der "CE" på solbrillerne?

  Perfekt, de stilfulde solbriller, du har valgt, er i overensstemmelse med EU's retningslinjer og bør beskytte dine øjne mod UV-lys med bølgelængder på op til 380 nanometer.

 • Du kan se, at dine solbriller har UV400-indikatoren eller endda UV480?

  Godt, så er dine øjne beskyttet mod lys og stråling op til den tilsvarende bølgelængde. Og hvis du husker fra starten, kan UV-stråler have en bølgelængde på op til 400 nanometer, så du bør være beskyttet!

 • Linserne har en meget mørk farve, så det betyder, at de filtrerer meget lys, ikke sandt?

  FALSK! Selv om mørke linser naturligvis kan filtrere meget UV-stråling, betyder mørkere linser ikke automatisk, at beskyttelsen også er højere, jo mørkere linserne er. Mørkere linser kan dog reducere den blænding, der forårsager træthed i vores øjne.

 • Jeg har nogle gamle solbriller liggende, så jeg har ikke brug for nye, vel?

  Ikke korrekt. Solbriller kan også miste deres beskyttelse med tiden. Det anbefales at få en optiker til at kontrollere, om dine solbriller stadig kan beskytte dine øjne tilstrækkeligt. Det kan endda være værre at bære solbriller, der ikke længere beskytter dine øjne, end slet ikke at bære nogen. Bag mørkere tonede briller vil din pupil åbne sig mere end normalt, og hvis dine solbriller ikke filtrerer UV-stråler tilstrækkeligt, kan de på den måde forårsage endnu større skade.

 • Hvad er tendenserne inden for solbriller i 2022?

  Hvis du er interesseret i årets (sol)brilletendenser, anbefaler vi, at du læser vores tidligere artikel “Brillemode 2022" og "Find dine perfekte solbriller" for at finde ud af, hvilke solbriller der passer bedst til din stil, dit look og dine behov!