hvorfor er de skadelige for øjnene?

Hvad er UV-stråler?

Ud over at forårsage skader på huden, som de fleste af os sikkert allerede har oplevet eller i det mindste hørt om i form af en solskoldning, kan UV-stråler også forårsage skader på vores øjne. Men hvad er UV-stråler egentlig, og hvordan kan du sikre dig, at du beskytter dine øjne mod de skader, som de forårsager?

Hvad er UV-stråler?

UV-stråler er ultraviolette lysstråler, som er usynlige for det menneskelige øje. De er en form for elektromagnetisk stråling med en bølgelængde på 10-400 nanometer. Deres bølgelængde er kortere end det synlige lys-spektrum, og det er derfor, at det menneskelige øje ikke kan se dem.

UV-stråler udsendes af solen og er en del af sollyset. I alt udgør UV-stråler ca. 10 % af den elektromagnetiske stråling, som solen udsender. UV-stråler kan opdeles i UV-stråler med lang bølgelængde og UV-stråler med kort bølgelængde.

Solen udsender en masse UV-stråling. Vi er dog kun i stand til at bebo jorden, da vi har en atmosfære, der beskytter os mod solens stråler ved at filtrere det meste af solens (skadelige) lys fra.

Hvilke virkninger har UV-stråler på mennesker?

Du kan opleve denne UV-strålingseksponering mest markant, når du får solbrændthed eller solskoldning. Men udsættelse for UV-stråler kan også øge risikoen for at få hudkræft. Ud over at påvirke vores hud kan UV-stråling også have skadelige virkninger på vores øjne og kan påvirke vores døgnrytme og vores immunsystem.

Selv om UV-stråler har både skadelige og gavnlige virkninger, skal vi alligevel sørge for altid at beskytte os selv i overensstemmelse hermed.

Den bedste måde at vide, om du skal beskytte dig selv og hvordan, er ved at konsultere UV-indekset og vide, hvornår og hvilken beskyttelse der er nødvendig.

Mænd     Kvinder

Hvorfor er UV-stråler skadelige for øjnene?

UV-stråler er især skadelige for øjnene, fordi udsættelse for UV-stråler kan forårsage øjenirritation, nedsat syn og i meget alvorlige tilfælde også føre til kræft i øjenlåget. Hvis vores øjne udsættes for meget for UV-stråler, kan strålingen påvirke øjets dioptri-system, hvilket kan være akut eller kronisk, og også påvirke vores øjenhinde.

Endvidere kan UV-stråleeksponering forårsage konjunktivitis og føre til en uklarhed på hornhinden eller endog forårsage grå stær.

Hvordan kan jeg beskytte mine øjne mod UV-stråling?

Når du er ude i solen i længere tid, skal du sørge for at anvende tilstrækkelig solcreme og/eller bære beskyttelsesbeklædning for at beskytte din hud mod overdreven UV-eksponering, der kan føre til skader på vores hud.

Hvorfor ikke gøre det samme for dine øjne? Den nemmeste og mest overkommelige måde at beskytte vores øjne mod UV-stråler på er solbriller med eller uden styrke.

Fælles indikatorer for beskyttelse af solbriller

Solbriller kan klassificeres i forskellige UV-faktorer, på samme måde som SPF i solcreme. Den mest almindelige er UV400.

Linser kan inddeles i 5 forskellige kategorier, som angiver linsens farve og mørke på denne måde:

Kategori 0: 3-20 % Kategori 1: 20-57 % Kategori 2: 57-82 %

Kategori 3: 82-92 %

Kategori 4: 92-97 %

Solbriller, der har indikatoren "CE", skal filtrere mindst op til bølgelængder på 380 nanometer og er i overensstemmelse med EU-retningslinjerne. Det er desuden vigtigt, at de solbriller, du køber til at beskytte dine øjne, dækker hele øjet.

Luxreaders solbriller er UV400 og har kategori 3.

Hvad er UV400?

Hvis dine nye solbriller har en angivelse af UV400, betyder det, at brillerne filtrerer stråling og lys op til en bølgelængde på 400 nanometer. Derfor kaldes UV400 også for "100 procent beskyttelse", da det beskytter dine øjne mod hele spektret af UV-strålingsbølgelængder (som er op til 400 nm).