Presbyopi: Alders-relateret langsynethed

Hvis du føler at det bliver svære at læse småt tekst og skal bruge flere kræfter end du plejer, så er det nok på tide at give dine øjne en hjælpende hånd. Presbyopi, som er meget normalt i 40-50års alderen, er en naturlig øjentilstand som beskriver øjets nedsatte elasticitet. Som vi bliver ældre, bliver vores gravise tab af elasticitet i øjet værre som gør det svære at fokusere på nær afstand.

Presbyopi tjekliste

· Holde læsemateriale og print på afstand for at kunne læse det
· Brug for mere lys til at læse
· Tørre øjne og træthed fra at fokusere på tekst
· Slørret syn når du læser i lang tid ad gangen på normal afstand
· En brændende følelse i øjnene
· i nogle tilfælde, hovedpine

Hvad sker der når dine øjne bliver ældre?

Som vi bliver ældre, bliver vores lenser mere stive. Dette betyder at deres evne til at skifte form, bøje lyset korrekt og fokusere på vores retina bliver dårligere. Heldigvis forbiliver vores evne til at se langt intakt som er årsagen til at presbyopa er kaldt alderssyn.
Vidste du at vi mennesker mister i løbet af de første 40 år af vores liv ligeså meget af vores fokuspunkt, som man går i 40'erne. Det betyder at størstedelen af os oplever problemer med vores syn i 40 års alderen, så hvis du føler at dit syn kun går ned ad bakke, så bare rolig, det er en naturlig del af livet. Det kan påvirke din hverdag, men det er ikke noget et par læsebriller ikke kan klare. Når du køber dit første par vil du blive overrasket over hvor stor en lettelse det er, og måske undre dig over hvorfor du ikke gjorde det noget før.

Hvad er løsningen?

Desværre er der ikke en måde at stoppe den normale aldringsprocess som forårsager prebyopi. Der er dog et par måder hvorpå man kan rette det..

Kontaktlinser

Selvom det ikke er ment til alle, så kan multifokale kontaktlinser være en løsning. Disse linser er egnet specifikt til presbyopi og kommer både med den ønskede styrke til at se langt og kort. Det er også muligt at få den ønskede plusstyrke i kun det ene øje og bruge det andet til at se langt. Det virker dog ikke for alle og gør midt-distance synet mere slørret. Selvom kontaktlinser kan virke som den nemme løsning, så giver det ikke det bedste fokus og er ikke nødvendigvis det bedste for dit helbred. Med kontaktlinser bliver du nødt til at gå på kompromis med at enten at se godt på lange eller korte distancer. Derudover er denne løsning også den dyreste i det lange løb. Hvis du allerede bruger kontaktlinser, har du nok oplevet prisen, besværet og konsultationer som følger med.

Progressive briller

Hvis du allerede har en recept og du ikke ønsker at skifte frem og tilbage mellem dine briller i løbet af dage, så er briller med glidende overgang vejen frem. Progressive briller er især gode for dig der allerede har været vant til at bruge briller eller dem som har astigmatisme. En progressiv linse har både den styrke du skal bruge til at se langt i toppen af linsen, og den styrke du bruger på korte distancer i bunden. Det betyder selvfølgelig at du må gå på kompromis da du ikke kan bruge dit fulde synsspektrum på en gang. Nogle mennesker mener at det er distraherende at have det slørrede felt i bunden af deres briller og vælger derfor at købe læsebriller i stedet. Progressive briller er fremstiller med moderne teknologi og er derfor ofte dyre.